Lihtne lahendus korruptsioonist vabanemiseks

Teame kõik, et Tallinnas on probleeme korruptsiooni ja ausa linnajuhtimisega. Eks prokuratuur ja uurimisasutused tegelevad konkreetsete kaasustega edasi, aga tuleks vaadata ka tulevikku ja küsida, mis oleks lahendus? Esitan ühe idee, mis aitaks selliseid juhtumeid ära hoida ja lihtsa rakendusega kindlustada, et linna maksumaksja raha kasutatakse parimal võimalikul moel.

Tänapäeva tehnoloogiad on andnud piiramatult võimalusi lahendada siiani lahendamata olnud probleeme. Ka korruptsiooni saaks välja juurida linna raha kasutust tunduvalt läbipaistvamaks muutes. Tallinna linn võiks korraldada hanke sellise lahenduse leidmiseks, mis annaks linna elanikele piisavalt teavet sellest, kuhu nende raha läheb. Kindlasti peaks sel hankel kasutama innovatsioonikriteeriumit, mitte vaid püüdma leida kõige odavamat lahendust. See võimaldaks uutel idufirmadel põnevate lahendustega välja tulla ja omavahel võistelda.

Põhimõtteliselt võiks ju öelda, et linnaeelarve on avalik, aga kui numbrid on esitatud keerulisel kujul, kus lihtsal linnakodanikul on keeruline, et mitte öelda võimatu, midagi välja lugeda, siis on rahakasutuse läbipaistvus ainult näiline. Seega peaks olema rahakasutus esitatud sellisel kujul, et iga linnakodanik saaks aru ja saaks samasuguseid olukordi omavahel võrrelda.

Idee võib tunduda utoopiline, aga olen näinud, et see on võimalik. Eelmisel suvel oli mul võimalus külastada erinevaid põnevaid tehnoloogiaettevõtteid Ameerikas, Silicon Valley’s. Muuhulgas kohtusin ka tehnoloogia idufirma OpenGov asutajatega, kes on loonud tarkvara, mis võimaldab maksumaksjal jälgida täpselt, kuhu tema raha läheb. Selle tehnoloogia kasutusele võtnud linnades ja osariikides saab iga linnakodanik minna linna interaktiivse kaardi peale ja klikkida näiteks oma tänava peale, et näha, kui palju raha kulus selle tänava ehitamise peale. Kui naabertänava ehitamise peale kulus miskipärast tunduvalt vähem raha, siis võiks tekkida õigustatud küsimus, et miks nii. Iga linnakodanik saab luua endale erinevaid infograafikuid erinevates raha kasutuse liikide lõikes. Platvormi kasutava Lääne-Virginia osariigi audiitor John McCuskey on ajakirjanduses öelnud, et OpenGov platvorm loob silla kodaniku ja maksumaksja raha kasutuse vahel kuni selleni, et informatsioon võimaldab neil otseselt oma valitsusega suhelda nii et nad saavad ise kontrollida ja aidata valitsusel kontrollida kulutamist. Kontroll peab tulema maksumaksja poolt, sest ajalugu on näidanud, et valitsused pole altid omi kulusid kontrolli alla saama.

Good meeting with founders of OpenGov #siliconvalley #opengov #meeting #inspiring

A post shared by Kaja Kallas (@kajakallas) on

Lisaks korruptsiooni väljajuurimisele on tehnoloogia appi võtmisel ka muid positiivseid kõrvaltoimeid. Kui linnakodanik näeb, kui palju kulub raha Tallinna TV ülalpidamisele ning palju kulutab linnavalitsus samal ajal lasteaedade haldamisele, võiks tekkida õigustatud küsimused maksumaksja raha kasutamise prioriteetidest ja ta nõuaks häälekamalt raha suunamist sinna, kus seda on rohkem vaja. Samuti saavad koheselt kõigile nähtavaks kokkuhoiu kohad.

Arvestades Tallinna linnavalitsuses väljatulnud sahkerdamisi maksumaksja rahadega, oleks ülim aeg rakendada uued tehnoloogiad linnakodanike kasutusse ning korruptsioonile linnavalitsemises lõplikult kriips peale tõmmata. Nii oleks igal linnakodanikul igal ajal oma telefonis või arvutist võimalik linnavalitsusel silma peal hoida. Teeme sügisel ära?

One response to “Lihtne lahendus korruptsioonist vabanemiseks

  1. Oi seda müra, mis tõuseks. Kuningriik ja peade raiumine oleks isegi vaiksem. Aga mõte meeldib.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *