2021 – tagasi hooliva ja avatud riigi suunas

Dec 31, 2021, autor Kaja Kallas

2021 on tiksumas viimaseid tunde. See oli kriisijuhtimise, tasakaalu taastamise ja uute sihtide seadmise aasta.

Kõige sügavamal kriisiajal üle nelja aasta taas valitsust juhtima asudes pöörasime Eesti tagasi oma kodanikke hoidva ja avatud riigi suunas.

Tegime kõik, et hoida nii ühiskonda kui majandust võimalikult avatuna ning et lapsed saaksid koolis käia. Kasutasime vajadusel sihitud kontrollimeetmeid jäigemate laialdasemate piirangute asemel – meie valitud tee koroonaviiruse leviku tõkestamiseks on toiminud.

See oli ka aasta, kui leppisime kokku, et riigi prioriteediks on hoitud ja haritud inimesed ning tugev ning kaitstud Eesti. Just tervishoidu, haridusse ja julgeolekusse suuname lähiaastatel lisaraha.

Võtsime vastu tulevikku vaatava riigieelarve (sh palgatõusud hariduse, kultuuri, siseturvalisuse ja tervishoiu valdkonnas, nähtamatute ohvrite toetamine: õpilünkade tasandamine ja vaimne tervis, samuti investeeringud IT-sse, tervishoiu tugevdamine, kaitsekulude rekordtase, teadus- ja arendustegevuse 1%). Saime seda teha tänu kriisist jõudsalt taastunud ja kiiresti kasvanud majandusele.

Samuti tegime 2021. aastal lisaeelarve mahus 641 miljonit, sealhulgas hästi sihitud ja kiirelt rakendatud toetuse ajal, kui seda oli Eesti inimestel ja ettevõtjatel kõige rohkem vaja.

Hinnatõusu mõju vähendamiseks ja inimeste majandusliku turvatunde tagamiseks jätsime ära eelmise valitsuse seadustatud aktsiisitõusud, vähendasime elektrivõrgutasu poole võrra,  tegime täiendavad energiahinna toetused, mis aitavad ca 380 000 leibkonda (üle 800 000 inimese).

Oli aasta, kus tegime suuri reforme ja otsuseid, mis olid pikalt takerdunud. Teeme ettevalmistusi rohepöördeks (taastekava, kliimapakett, rohekomisjon), ühendasime riigilaevastikud, kindlustasime piiri. Samuti astusime olulisi samme korruptsiooniga võitlemisel.

Rahvusvaheliselt heitlikel aegadel sai Eesti järgmiseks aastaks kõigi aegade suurima kaitse-eelarve ning otsustasime kiirendada idapiiri välja ehitamist. Ja mis samuti oluline – oleme võidelnud tagasi oma koha rahvusvahelisel areenil.

Tänan kõiki Eesti inimesi, kes on teinud omalt poolt kõik selleks, et meie ühiskond oleks avatud. Muutlikel aegadel on tähtis hoida kokku ja üksteist.

Soovin kõigile rahulikku aastavahetust!