Veel Reidi teest

Aug 09, 2016, autor Kaja

Vaatan “Aktuaalset kaamerat” ja mulle tundub, et linnavalitsus soovib alustada nui neljaks Reidi tee ehitust ja mitte võtta arvesse kriitikat ja ettepanekuid.

Kui ehitus on juba alustatud, siis isegi kui euroraha reeglitele mittevastamise tõttu tagasi küsitakse, siis võetakse raha muudest allikatest, sest ehitus on juba alustatud ja pooleli seda jätta ei saa. Linnajuhid ei saa möönda, et nad eksisid. Kuna raha väärkasutamisele ei pannud kätt ette ka valitsusametnikud, siis annavad nad samuti raha puudu tulemisel raha juurde, sest nad ei saa tunnistada, et nad eksisid raha lubades. Sest kui nad seda möönaksid, siis järelikult ei uurinud nad projekti piisavalt täpselt, et märgata vigu. See raha aga tuleb kõik millegi muu arvelt.

Nii pea, kui ehitust alustatakse, ei saa vigu enam ära hoida, raha kulutamist peatada ja ammugi ei saa projekti sellisel kujul enam tagasi pöörata. Linnavalitsus, palun ärge alustage selle projekti järgi tee-ehitust, vaid kuulake, mida räägivad erinevad linnaehituse eksperdid!

Muide, loen praegu Robert A.Caro raamatut “The Power Broker”, mis räägib New Yorgi ehitusest ja planeeringutest ja nende taga olevast ametnikust Robert Mosesest. Sealt ammutatud tähelepanek on, et linnavalitsejad armastavat üle kõige teede ehitust, sest summad on hoomamatud ja tänu sellele saavad sellest kasu paljud, kes teede-ehituse ümber keerlevad. Kõige olulisem on ruttu labidas maasse lüüa. Kummalised paralleelid tekivad seda lugedes…