ALDE kongress Budapestis

Nov 19, 2015, autor Kaja

Sõidan täna üle-Euroopalisele liberaalide kongressile Budapesti. Seekordne kongress on eriline selle poolest, et valitakse ka üle-euroopalise erakonna juhti.

Taustaks niipalju, et ALDE erakond on üleeuroopaline liberaalide liit, mis ühendab 55 erakonda, sinna kuuluvad seitse valitsusjuhti, üksikliikmed ja liberaalide noortekogu (Lymec). Liberaalid lõid oma nn Euroopa perekonna 1976. aastal seoses esimeste Euroopa valimistega. Esialgu kuulusid sinna Saksa, Prantsusmaa, Taani, Itaalia, Hollandi ja Lukemburgi demokraadid ja liberaalid. Liberaalide ja demokraaatide erakonna nimi muudeti ALDEks alles 2012. aastal sooviga tugevdada rohkem sidemeid samanimelise europarlamedi fraktsiooniga. Eestist kuuluvad nii ALDE erakonda kui ka fraktsiooni Reformierakonna ja Keskerakonna liikmed.

Kuidas ALDE president valitakse?

ALDE erakonna presidenti valitakse iga kahe aasta tagant ALDE kongressil – tavaliselt teenib üks president vähemalt kaks valitsusaega.

Hääletamisõigus on ainult kõigil ALDEsse kuuluvate liikmeserakonna liikmetel ja hääletada saavad:

  • Igast liikmesriigist kuus delegaati – need kohad jaotatakse iga riigi liikmeserakondade vahel vastavalt viimaste europarlamendi valimiste tulemustele
  • Lisadelegaadid igast liikmeserakonnast – nende arvu määrab viimastel europarlamendi valimistel saadud häälte arv
  • Kõik ALDE Nõukogu liikmed, kes kuuluvad liikmeserakonda

ALDEcongress

Presidendiks kandideerivad kaks kandidaati: Siim Kallas Eestist Reformierakonnast ja Hans van Baalen Hollandist VVD-st (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). Siiani on presidendid tulnud kas Beneluxi riikidest või üks kord Suurbritanniast. Kordagi ei ole president olnud ei uutest liikmesriikidest ega ka riikidest, mis on Luksemburgist lõuna pool. Seetõttu on võib-olla raske seda trendi murda. Samas võib öelda, et just neil põhjustel ei ole liberaalidel Euroopas ehk läinud nii hästi kui liberaalidel näiteks Eestis.

Kuivõrd Siim Kallas on Eestis tuntud, siis kirjutaksin paar sõna vastaskandidaadist. Hans van Baalen on Euroopa Parlamendi saadik ja olnud siin pikalt. Talle meeldib reisida ja seetõttu on ta väliskomisjoni liige. Vaadetelt on ta lähedane euroskeptikutega (kui vaadata tema hääletusi), samuti ei usu ta üle-euroopalistesse parteidesse (sest hääletas nende vastu). Pisut kummaline küll, miks ta tahab kandideerida erakonna juhiks, mille tulevikku ta ise ei usu. Selle kohta arvas üks delegaat, et ju ta tahab selle partei laiali saata ja parim viis seda teha, on asuda selle erakonna etteotsa. Inimesena kena, saab kõigiga kenasti läbi. Hollandi kohalikus poliitikas pole kõrgetel kohtadel olnud, seega juhiomaduste kohta ei oska keegi midagi arvata.

Muidugi ei ole ma päris erapooletu, aga ütleksin, et Siim Kallase tugevus on kindlasti sisu ja liberaalsed ideed, samuti erinevad kõrged ametikohad, mida ta Eestis ja Euroopas on pidanud. Samuti on tal suurepärane kogum kõrgetasemelisi Euroopa kontake.

Näis, kuidas läheb. Minu hinnangul on nii, et kui valitakse Siim Kallas, võidavad ideed ja kui valitakse Hans van Baalen, võidavad tagatoakokkulepped. Valimised tulevad igal juhul põnevad.