Kevadkoputus

May 07, 2014, autor Kaja

Mõni aeg tagasi sain kokku suvel USAs raamatuid müüvate Southwesterni suveprogrammi eestvedajatega. Sel reedel koguvad need samad noored ukselt-uksele annetusi SOS Lasteküla peremaja renoveerimiseks. Heategevusaktsiooni nimi, mille noored ise mõned aastad tagasi välja mõtlesid on Kevadkoputus. Noored saavad enne suve väärt kogemuse, mida reaalselt tähendab võhivõõraid inimesi müügisituatsioonis kõnetada, nendega tehinguni jõuda ning samas ka head teha.

Võidavad kõik, põhimõte, millel tugineb ka kogu majanduse loogika. See on suurepärane näide omaalgatusest ning ettevõtlikkusest. Noored tulevad üheks päevaks lihtsalt kokku ja teevad ära. Ja nii juba aastaid.

Viimasel ajal on noorte tööpuudus Euroopas saanud väga aktuaalseks teemaks. Et taastada Euroopa majanduskasv ja suurendada tööhõivet, vajab Euroopa rohkem just sellist ettevõtliku mõtlemist. Need noored julgevad oma mugavustsoonist välja tulla, juhivad ise oma elu ning on avatud väljakutseteks ja uuteks kogemusteks.

Uuringud näitavad, et kui USAs hinnatakse pankroti korral ennekõike inimese innukust, seda et ta proovis, siis suhtumine meil on ennekõike negatiivne, justkui oleks pankrot midagi kuritegelikku. Kui noorena ei julge riske võtta, siis millal veel?  Soomes tähistatakse ebaõnnestumispäeva (Kansallinen Epäonnistumisen Päivä). Miks mitte teha sama ka Eestis, et kaoks hirm ja ebakindlus uute asjade proovimise ees. Hirm ebaõnnestumise ees on saamas täna Euroopa majandusarengu üheks suurimaks takistuseks. Samuti ütlevad uuringud, et eestlased on üldiselt kehvemate müügioskustega, kui teiste riikide kodanikud. Müügioskus on aga hea ettevõtluse alus. Kui sa teed head toodet või pakud teenust, aga keegi sellest ei tea, siis keegi seda ka ei osta.

Suhtuge kevadkoputust tegevatesse noortesse mõistvalt ja toetavalt, nad teevad head asja ja selle käigus tugevdavad oma ettevõtlikke võimeid. Ehk saab nii mõnestki koputajast hiljem ettevõtja, kes inimestele tööd ja leiba hakkab pakkuma.

IMG_9000_tartu

Tartu tudengid enne teele asumist. “Kevadkoputus 2013″ Foto: http://www.sos-lastekyla.ee/