Mitte pardid, vaid vastutus

Oct 06, 2013, autor Kaja

Parteidevastasus on hetkel väga popp ja eks sellele muidugi aitavad kaasa erinevad parteidega seotud skandaalid. Tänu sellele on paljudes omavalitsustes valimistules valimisliit, kelle loosungiks on „Parteivaba“ ja kes kutsuvad üles mitte valima inimesi, kelle osas neil on arvamus, et tegemist on lihtsalt häältepüüdjatega.

Kohalikud valimised on eelkõige inimeste valimised ja inimesed teavad ju kohalikke inimesi. Popi „parteivaba“ loosungi all kandideerivad nii mõneski omavalitsuses volikokku inimesed, kes on erakondadest lahkunud või näiteks Parteivaba Viimsi puhul lausa korruptsiooni tõttu erakonnast väljaheidetud. Naljakas on vaadata neid inimesi lippude lehvides hurjutamas erakondade nimekirjades kandideerivaid inimesi.

Kas erakonna nimekirjas kandideerijad on automaatselt halvad? Kas igale üksikule kandidaadile saab omistada süü või kahtluse erakonna mõne teise liikme poolt toimepandu eest? Mis alusel inimesed, kes erakonda üldse ei kuulu, aga ometi kandideerivad erakonna nimekirjas saavad halva märgi külge lihtsalt sellepärast, et nad julgevad välja öelda, millist maailmavaadet nad toetavad? Nii näiteks kandideerivad Viimsi Reformierakonna nimekirjas tuntud telenägu Kristjan Jõekalda ja muusik Pearu Paulus. Kumbki ei kuulu erakonda, aga mõlemad elavad Viimsis ja tahavad oma koduvalla tegemistesse panustada. Kas on neid põhjust peibutuspardiks sõimata lihtsalt põhjusel, et tegemist on tuntud nägudega? Mõlemad on tublid inimesed, kes väärivad teie häält.

Viimsi Reformierakonna nimekirjas kandideerivad isikud võivad teile kinnitada, et minu kandideerimise eeltingimus oli see, et nimekiri oleks nö triibuline st. mehed ja naised oleksid nimekirjas vaheldumisi. See ei leidnud nimekirja koostamise ajal liiga sooja vastuvõttu, ometi pean seda väga oluliseks. Kahjuks ütles palju naisi kandideerimisest viimasel hetkel ära, aga siiski saime selle nimekirja vahelduslikuks, mistõttu soovin väga, et volikokku saaks ka meie nimekirjast tublid naised nagu näiteks Metsakasti küla asju ajav Kaja Männiko või kirglik Jelena Kesa. Või hoopis väärikas Ada Meringo või lastega tegelev Marju Mik. Nemad väärivad samuti teie häält.

Ma ei ütle teile, et valige mind. Küll aga ütlen, et meie nimekirjas on Viimsis kandideerimas palju toredaid inimesi, kellele võiksite oma hääle anda. Eraldi tahaks esile tuua meie vallavanema kandidaati Alvar Ildi, väärikat härrasmeest, kes on pikalt tegelenud ettevõtlusega ja kellega ma isiklikult olen oma varasemas elus advokaadina kokku puutunud. Olles tema tööd ja tegemisi näinud mitmete aastate vältel, võin kinnitada, et tegemist on tööka inimesega, kes suudaks valla asjad õigele joonele juhtida ning mis Viimsi puhul on väga oluline – kel ei ole ka mingit põhjust kalduda korruptiivsele teele.

Ma loodan, et nn peibutuspardi hüsteeriale vaatamata inimesed mõistavad, et keegi ei sunni neid andma oma häält isikule, kellele nad seda häält anda ei taha. Kuid soovitan siiski vaadata erakonna sildi taha ja konkreetseid inimesi, nende tegemisi siiani ja väljapakutud ideid. Kohalikud valimised on eelkõige kohalike inimeste valimised. Ja kindlalt võib väita, et Viimsi Reformierakond on olemas ka järgmistel valimistel, mida ei pruugi sellisel kujul kõigi valimisliitude kohta väita. Kes sellisel juhul volikogus tehtud otsuste eest vastutab?

Muide, üks ajakirjanik ründas mind küsimusega, et „noh, panete parti?“. Jah, kasutades selliseid sõnu. Samas saatis see sama väljaanne (ilmselt ka sama ajakirjanik) Keskerakonnale küsimuse, millised ministrid neil kohalikel valimistel peibutuspartidena kandideerivad ja kas nad kavatsevad peale valimisi tagasi astuda… Püüame kõik teha oma tööd nii hästi, kui võimalik, usun, et nii liigume ka parema ühiskonna poole.